Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ Ο ΣΕΡΕΤΗΣ

Προς το τέλος της δεκαετίας του ΄30 κυκλοφόρησε το ρεμπέτικο τραγούδι «..ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης….»

Ήταν  ένα από τα λίγα «ρεμπέτικα» που τραγουδούσαν όλοι γιατί δεν μιλούσε για τεκέδες, ντουμάνια, λουλάδες, χασίσια και μαστούρες, όπως συνέβαινε με τα αποκαλούμενα χασικλίδικα.

image1.jpeg

Το τραγούδι δεν γράφτηκε για κάποιο Πειραιώτη, ζόρικο βαρκάρη, αλλά είναι μια παράφραση του σπανιόλικου τραγουδιού «Antonio Vargas Heredia, el Gitano» το οποίο ήταν μεγάλο «σουξέ». Το τραγούδι είχε ακουστεί στη ταινία “Carmen della Triana” του 1938.

https://youtu.be/PeqF7Pvu4wM?si=Y3RgBJWqiyzTwzis

Η δίκη για την πατρότητα του τραγουδιού

Ο Μίνωας Μάτσας επινόησε κι έγραψε τους ελληνικούς στίχους (δεν το μετέφρασε)  κι ο Περιστέρης το μελοποίησε, έτσι ώστε να μη μοιάζει καθόλου με το ισπανικό τραγούδι.

Στον δίσκο, ως στιχουργός αναφέρεται η Πιπίτσα Οικονόμου, που ήταν υπάλληλος του Μ. Μάτσα. Το όνομα της το χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο ο Μάτσας για να υπογράψει τους στίχους του.

Η επιτυχία ήταν αναπάντεχη, σε βαθμό που ο Juan Mostozo, ο ισπανός συνθέτης, προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη για να προστατεύσει τα δήθεν πνευματικά του δικαιώματα. Οι Έλληνες κατηγορούμενοι πρότειναν ένα μάρτυρα υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε ότι λέγεται Αντώνης, είναι εξ επαγγέλματος βαρκάρης και ότι γι΄αυτόν είχε γραφτεί το ελληνικό τραγούδι!

https://youtu.be/MatI3xxUMvk?si=PVBJ1eoJHnXnZlVu

Το δικαστήριο κήρυξε τους κατηγορουμένους αθώους!

 

 

 

 

Και όπως λέμε συνήθως, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμόμαστε οι ηλικιωμένοι, παραθέτω τα κείμενα του Έλληνα «Αντώνη του βαρκάρη του σερέτη» και του Ισπανού «Antonio Vargas Heredia» (σε μετάφραση).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pireas_Petit _Ministère de la Culture - France 2
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pireas_Petit _Ministère de la Culture - France

 

 

 

 

Η ιστορία αυτή έχει και συνέχεια, καθώς τη διακωμώδησε το τραγούδι “η Κάρμεν στην Αθήνα”, πάλι με τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο βαρκάρης έχει γίνει πλέον ταυρομάχος

https://youtu.be/JfBe82fmBQw?si=lEyyA2uhBiLJALKk