ΗΛΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥΔΗΣ

γεννήθηκε στις 30/3/1936 στην Σητεία της Κρήτης.Από μικρός έγραφε ποιήματα και τραγούδια παρόλο που το δημοτικό δεν το τελείωσε.Το 1948 φεύγει από τη Σητεία με τον αδερφό του για να ζήσει στην Αθήνα όπου αρχικά εργάστηκε ως μπαουλάς σε σχετικό κατάστημα. Πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που συνάντησε τον Βαγγέλη Περπινιάδη. Εκείνος τον σύστησε και στον Γεράσιμο Κλουβάτο. Του παρουσιάζει μερικούς στίχους του και το πρώτο του τραγούδι κυκλοφορεί σε ταινία με το Νίκο Σταυρίδη με τον τίτλο ” Ο ψύλλος και η ψείρα”.Μετά από αυτό αποφασίζει να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο με δάσκαλο τον Γ.Κόκκινο και όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία δίνει και εξετάσεις Στο Εθνικό Θέατρο όπου λαμβάνει 6μηνη υποτροφία. Στα μεσα της δεκαετίας του 50 ηχογράφησε τα 6 πρώτα του τραγούδια που τα τραγούδησαν σε δίσκους γραμμοφώνου ο Βαγγέλης Περπινιάδης και ο Σπύρος Ζαγοραίος..

image0.jpegimage1.jpeg

Το 1962 κανει την δική του εταιρία Ρυθμοφων και κοσμοφών, με πολλά ονόματα που περάσανε απο εκει. Απο εκεινη την εταιρία ξεκίνησε ο Τάσος Μπουγάς και Βασίλης Θεσσαλός με πολλά σουξέ τραγούδια συνθέσεις συνηθως του Ηλία Μεγαλουδη.. Τραγούδια του έδωσε και σε πολλούς άλλους μεγάλους τραγουδιστες του λαϊκού μας πενταγράμμου. Αποφάσισε να γίνει τραγουδιστής το 1965 αρχικά με λαϊκά τραγούδια και το 1970 και μετά με σατυρικά τα οποία έγιναν και η τελική πορεία του. Τον τίτλο του Δημιουργού της Σατυρας του τον είχε δώσει ο Γ.Οικονομίδης. Απο το 1982 ζούσε στο Σατερλί της Σαλαμίνας,έχει 2 παιδιά και 2 εγγόνια. Τα παιδιά του Μαρία και Μιχάλης ήδη ακολουθούν τα χνάρια του ο καθένας σε διαφορετικά είδη μουσικής αλλά με την ίδια αγάπη που τους δίδαξε για τη μουσική. Απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 χτυπημένος σοβαρά απο καρκίνο…

Ένα αγαπημένο μου τραγούδι που δεν σας κρύβω ότι όταν έμαθα ότι το έγραψε ο Ηλίας Μεγαλούδης για τον Βασίλη Θεσαλοό εντυπωσιάστηκα, (μέχρι τότε ήξερα τον Μεγαλούδη από τα σατιρικά,), είναι το ακόλουθο: