Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

Φωτογραφία δημοσιεύματος της εποχής

Η ιστορία του τραγουδιού Τα νέα της Αλεξάνδρας. Είναι μία άλλη διάσταση μια άλλη εκδοχή ίσως η πραγματική και ίσως όχι να είναι μια πλάνη όπως μας την περιγραφή ο στίχος του τραγουδιού για μια άπιστη γυναίκα Πολλά τραγούδια ο στιχος τους βασίστηκε σε αληθινές ιστορίες ίσως και με λίγη μυθοπλασία για να ολοκληρωθεί το ρεφρέν.. . Ομως η αλήθεια είναι άλλη {κάτι που σίγουρα το 99% δεν γνωρίζει και ασυναίσθητα συντηρεί ένα ψέμα }!!
Η Αλεξάνδρα δολοφονήθηκε από τον θείο της. Και βιάζεται καθημερινά εδώ και μισό αιώνα κάθε φορά που ακούγεται αυτό το τραγούδι. Τα νέα της Αλεξάνδρας. Γυρίστηκε και μια ταινία που θα δώσει άλλη διάσταση στο τραγούδι αυτό που είχε γίνει μεγάλο σουξε και πούλησε πολύ σε πρώτη εκτέλεση από τον μέγιστο λαϊκό βάρδο μπουζουξή συνθέτη και τραγουδιστή Ευάγγελο Περπινιάδη αλλά και σε δεύτερη πανομοιότυπη εκτέλεση από τον Στράτο Παγιουμτζή και την Άννα Χρυσάφη. Ο Βαγγέλης Περπινιάδης το ξανά τραγουδισε σε πολλες επανεκτελεσης. Τώρα
αυτή η ταινία εµπνέεται από το τραγούδι Τα νέα της Αλεξάνδρας του Κώστα Γιαννίδη (ή Γιάννη Κωνσταντινίδη) και τις ιστορίες που περιτριγυρίζουν το κοµµάτι από τη γέννησή του. Σκοπός είναι να δώσει φωνή στις γυναίκες που υπήρξαν απούσες από την εξιστόρηση της ζωής τους γενικότερα και μέσα στα ρεμπέτικα τραγούδια ειδικότερα.
Αφορµή µια ανάρτηση στο Facebook από την Αργυρρώ Μουστάκα Βρεττού όπου µίλησε για την ιστορία της πραγματικής Αλεξάνδρας που αναφέρεται στο τραγούδι. Μια 18χρονη κοπέλα που µετακόµισε από τη Μάνη στην Αθήνα για να µάθει ραπτική και δολοφονήθηκε από τον θείο της όταν αντιστάθηκε στην απόπειρα βιασµού της από τον ίδιο. Η ιστορία της Αλεξάνδρας, στην εποχή που επιτέλους αρθρώσαµε τη λέξη γυναικοκτονίες, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της εξόφθαλµης βίας που σκοτώνει αλλά και της βίας που κρύβεται σε αυτά που θεωρούµε δεδοµένα και σε όσα καλούµε παράδοση και ταυτότητα. Η Αλεξάνδρα ζει στο τώρα, στις καθηµερινές εµπειρίες όλων των γυναικών και θηλυκοτήτων: στο σπίτι, στο δρόµο, µέσα µας. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για το reclaim του τραγουδιού, όπου η Μαρίκα αντικαθιστά το Βαγγέλη. Μια ωδή στον σύγχρονο τεκέ µας… Ο μουσικό συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης έγραψε αυτό το σπουδαίο λαϊκό αριστούργημα!!!