ΠΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου του 2022 πλήρης ημερών ο συνθέτης και τραγουδιστής Πάνος Σταθάκης, δημιουργός σημαντικών τραγουδιών όπως το: «Μάγκας ντερβίσης και νταής», «Όλοι πίνουν και χορεύουν», «Στη βροχή με την ομπρέλα», «Το κλειδί είναι στην πόρτα» κ.α. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του έγραψε πάνω από 200 τραγούδια (στίχοι – μουσική) όμως κυκλοφόρησαν κάποια απ’ αυτά (περίπου 30), ορισμένα εκ των οποίων έγιναν επιτυχίες.
Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της εποχής του όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Γιώργος Κόρος, ο Πάνος Μιχαλόπουλος ο κλαρινίστας Γιώργος Βασιλόπουλος, η Βάσω Χατζή κ.α.
Ο Πάνος Σταθάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χρυσούπολη Καβάλας το 1929, ενώ από μικρός αγάπησε τη μουσική. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη το Νοέμβριο του ’97, ο Πάνος Σταθάκης είχε πει ότι αγάπησε τη μουσική από τον πατέρα του Χρήστο, ο οποίος έπαιζε θρακιώτικη λύρα, καθώς από τη Θράκη είναι η καταγωγή της οικογένειας.
Ο Πάνος άρχισε από πολύ μικρός να «γρατζουνάει» τη λύρα του πατέρα του, ενώ μετά ασχολήθηκε με ένα μπαγλαμαδάκι και κατόπιν, το 1946, απέκτησε το πρώτο του μπουζούκι. Αυτοδίδακτος αρχικά, ξεκίνησε με τρίχορδο κατόπιν μπήκε στο τετράχορδο, εξελίσσοντας το παίξιμό του και μετά το στρατό ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική παίζοντας μπουζούκι.
Για βιοποριστικούς λόγους, μετά τη στρατιωτική θητεία ξεκίνησε να εργάζεται ως επαγγελματίας οδηγός στη Χρυσούπολη της Καβάλας, αλλά παράλληλα η αγάπη για τη μουσική τον οδήγησε στη δημιουργία κομπανίας με άλλους μουσικούς με τους οποίους έπαιζε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια κ.λπ. κάνοντας το μεράκι του. Έτσι, το 1968 αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα, ώστε να κυνηγήσει το όνειρό του.
Μελετώντας και εξελίσσοντας τη δεξιοτεχνία του κατάφερε να γίνει αναγνωρισμένος επαγγελματίας μουσικός και τραγουδιστής, αλλά και τραγουδοποιός, εφόσον στα περισσότερα από τα δικά του τραγούδια είχε γράψει και το στίχο. Συνολικά κατάφερε να ηχογραφήσει περίπου 30 τραγούδια, με κάποιες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής του (μεταξύ 1967 – 1971) όπως RCA, Victor,
Ο δίσκος «Όλοι πίνουν και χορεύουν» ξεπέρασε σε πωλήσεις τους 25.000 δίσκους, ένας πολύ σημαντικός αριθμός για την εποχή εκείνη και για έναν καινούριο καλλιτέχνη. Ο Πάνος Σταθάκης συμμετείχε ως δεξιοτέχνης μπουζουξής σε περίπου 14 δίσκους των 45 στροφών, έχοντας άμεσο συνεργάτη και συνοδοιπόρο επί πολλά χρόνια το Λεονάρδο Μπουρνέλη.
Απέκτησε τέσσερις γιους, το Χρήστο, το Γιώργο, το Δημήτρη και το Σαράντη, που όλοι τους ακολούθησαν το δρόμο της μουσικής και έγιναν καταξιωμένοι στο χώρο τους, είτε στο μπουζούκι, είτε στα πλήκτρα, είτε στη σύνθεση. Ο δεύτερος γιος του Γιώργος, συνθέτης, μαέστρος και τραγουδιστής με σημαντική καριέρα στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα και καλές συνεργασίες, έχει αναλάβει να διασώσει το έργο του πατέρα του, έχοντας ετοιμάσει δύο CD από είκοσι τραγούδια έκαστο με τη φωνή και το μπουζούκι του Πάνου Σταθάκη στα γεράματά του, καθώς οι ηχογραφήσεις έγιναν το 2008 και το 2009.